Popis kurzu:
V kurze „Pečenie kvasového chleba“ s Pavlou Machovou sa naučíte piecť hneď dva typy chleba – bez rozkvasu as rozkvasom. Rozdiel medzi chlebami Pavla vysvetlí vo svojom kurze. Upiecť domáci chlieb podľa návodu Pavly Machovej zvládne určite každý.
Najprv sa naučíte, ako si pripraviť kvások, pretože dobrý kvások je základom na upečenie dobrého chleba. Dozviete sa, aké používať múky. Každá múka totiž nie je na pečenie chleba vhodná a už vôbec nemusí byť vhodná na založenie kvásku.
V kurze sa dozviete:
- ako si pripraviť ražný kvások
- aký je rozdiel medzi chlebom bez rozkvasu as rozkvasom
- aké múky na pečenie používať
- ako cesto na chlieb prekladať a stáčať
- koľko času budete na pečenie chleba potrebovať
- ako zužitkovať prebytky ražného kvásku
Pavla Machová je pekárka samouk. Začínala štýlom pokus - omyl, hľadaním návodov na internete a na vlastnej koži si vyskúšala, aké chyby je možné pri zakladaní kvásku urobiť. Postupne prišla na to, ako správne postupovať, aby chlebové cesto bolo dobre pripravené a vykysnuté.
(zobraziť celý popis kurzu)
Ponúknuť svojej rodine alebo hosťom vlastný, voňavý a nadýchaný chlieb môže každý, kto Pavlin kurz absolvuje. Vďaka tomu, že sama prešla dlhou a strastiplnou cestou k skvelému domácemu chlebu, predstavuje v kurze všetko postupne a detailne.
Pustite sa do pečenia a DOBRÚ CHUŤ!
Lekcie kurzu:
Čo je kvasový chlieb az čoho sa skladá, si povieme v tomto videu.
Čo budeme na pečenie potrebovať? Lepšie je mať všetko pripravené, než aby sme zistili, že nám niečo chýba počas pečenia.
Nie je múka ako múka a tak si v tomto videu povieme o tom, aké múky sú na pečenie chleba vhodné a aké nie.
Správny výber a veľkosť odevu je dôležitá pre správne kysnutie. V tomto videu si povieme, aké máme možnosti.
Ako si správne prácu rozvrhnúť a koľko času nám to vlastne všetko zaberie? To sa dozviete v tomto videu a povieme si, aké sú časové možnosti kysnutia cesta.
Kvások je základ chleba a preto si vyžaduje náležitú starostlivosť. Čoho sa vyvarovať, sa dozviete už v tomto videu.
Ako to všetko začína a ako sa budeme ďalej o kvások starať, to si povieme v tomto videu.
Pokračujeme v starostlivosti o kvások a pozorujeme, ako pracuje.
Kvások sa začína meniť, ako s ním ďalej nakladať a ako spracovať jeho prebytky?
Na kvásku je už veľmi zrejmé, že silnie a správne pracuje.
Kvások už má 5 dní, rýchlo pracuje a je silnejší. Čo s kváskom pred pečením?
Povieme si, ako budeme postupovať ďalej, a pripomenieme si, ako si všetko časovo rozvrhnúť. Povieme si, aký je rozdiel medzi chlebom bez rozkvasu as rozkvasom.
Ako na cesto? Správny postup a gramáž sa dozviete v tomto videu.
Aké sú spôsoby prekladania cesta a prečo je to dôležité, si povieme v tomto videu.
Ako správne stočiť cesto, ako vysypať ošatku, akú múku na to použiť a ako dlho nechať cesto kysnúť, sa dozviete práve v tejto časti.
Je cesto dostatočne nakysnuté? Ako nahriať rúru a ako dlho piecť? To sa všetko dozviete tu.
Ako má správne znieť dobre upečený chlieb?
Tak čo, ako sa nám to podarilo?
Naučíme sa ďalší spôsob pečenia chleba. Pripomenieme si, čo je to rozkvas, a povieme si, ako budeme postupovať v nasledujúcich videách. Zopakujeme si, ako si všetko časovo rozvrhnúť.
Opakovanie je matka múdrosti - čo je rozkvas a ako ho založíme. Ako nám môže skrátiť alebo aj predĺžiť čas, si povieme v tomto videu.
Správny postup a gramáž pri zakladaní cesta s rozkvasom sa dozviete v tomto videu.
Pripomenieme si prekladanie cesta.
Pripomenieme si, ako stočíme cesto, a povieme si, ako dlho bude chlieb kysnúť.
Ako spoznáme, že je cesto dostatočne nakysnuté? Nahriatie rúry a pečenie chleba si ukážeme v tomto videu.
Podaril sa chlieb? Poďme sa na to pozrieť.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Pavla Machová
1 kurz
Ahoj, volám sa Pavla Machová a pečeniu kváskového chleba sa venujem viac ako 6 rokov. Moje pečenie začalo celkom nevinne. Prehovoril ma k tomu manžel. Mne sa do pečenia vôbec nechcelo. Nikdy to nebolo moje hobby, predsa som to teda skúsila. Bohužiaľ moje začiatky boli viac než desivé. Chcela som to prekonať a nevzdala som sa. A ono sa to vyplatilo.
Dnes pečiem s obrovskou radosťou a vždy sa teším z toho, keď niekoho môžem domácim chlebom pohostiť. Pretože viem, že to nemusí byť vždy jednoduché, rozhodla som sa vám odovzdať svoje znalosti a skúsenosti, aby sa pre vás pečenie stalo radosťou a hrou, rovnako ako pre mňa. Upiecť skvelý chlieb zvládne každý. Chce to len trochu času, chuť naučiť sa niečo nové a mať trochu tej trpezlivosti.
Jana Tvarůžková
31. 12. 2024
Kurz je perfektní a dobře natočený, všechno je srozumitelný. První chléb upečený a povedl se. Chutnal manželovi i sestře, tak se těším na další pečení.
Kurzy pro radost
Dobrý den, Jano,
děkujeme Vám za Vaše krásné hodnocení a pět hvězdiček! 😊 Máme velkou radost, že se Vám kurz líbil a že Vám hned první kvasový chléb skvěle vyšel. Ještě lepší zpráva je, že chutnal i manželovi a sestře – to je ta nejlepší odměna!
Přejeme Vám mnoho úspěchů při dalším pečení a spoustu voňavých a chutných bochníků. Pokud budete mít chuť, podělte se s námi o své další chlebové úspěchy! 😊
Eva z Kurzů pro radost
Pavla Machová
Dobrý den, velmi mě těší, že se vám kurz líbí. Hodně radosti při dalším pečení.