Popis kurzu:
V kurze „Príprava kvasenej zeleniny – kyslá kapusta“ sa s Denisou Šimlovou alias Divoženkou v kuchyni naučíte doma pripravovať kyslú kapustu. Na samotné kvasenie budete okrem kapusty, soli a skrutkovacích pohárov potrebovať už len svoje šikovné ruky a bežné kuchynské náčinie.
Kvasenie či kysnutie zeleniny patrí k tradičným spôsobom konzervácie zeleniny. Naši predkovia nakladali kapustu po desiatkach kíl do kameninových súdkov. My si ho môžeme na prvýkrát pripraviť v malom av pohároch.
V kurze sa dozviete:
- aké výhody má kvasená zelenina
- aké sú vhodné nádoby na fermentovanie
- aké sú 3 najväčšie fermentačné omyly
- ako krok za krokom pripravovať kyslú kapustu
- ako krájať, krúhať, stláčať a utláčať zeleninu do pohárov
- ako zeleninu zaťažiť, aby ste sa vyhli plesni
- ako kvasenie prebieha a ako zeleninu skladovať
- aké sú obľúbené kapustové kombinácie a recepty na jedlá s kyslou kapustou
Lektorka vás prípravou kyslej kapusty prevedie krok za krokom a podelí sa s vami o praktické tipy a inšpiráciu, s čím kapustu kombinovať a ako s ňou variť. Súčasťou kurzu sú aj skriptá v PDF.
(zobraziť celý popis kurzu)
Kvasenie kapusty je ideálnym začiatkom, dá sa povedať základným kameňom kvasenia, takže sa po zvládnutí kapusty môžete pustiť do ďalších zeleninových experimentov.
A v čom je vlastne kvasená zelenina taká skvelá? Kvasenie je prospešné hneď z niekoľkých dôvodov. Nielenže zvyšuje obsah probiotík a posilňuje imunitný systém, ale taktiež zlepšuje vstrebávanie živín a predlžuje trvanlivosť zeleniny bez potreby chladenia alebo pridania chemikálií. Tento proces môže pomáhať v detoxikácii tela a znižovať riziko niektorých chronických ochorení. Tak poďme na to!
Lekcie kurzu:
Láka vás kvasenie zeleniny pre nové chute, zdravotné účinky alebo ako metóda konzervácie? Dôvodov, prečo sa do domáceho kvasenia pustiť, je veľa a určite medzi nimi objavíte aj ten svoj.
Kapusta je na kvasenie úplne ideálna, vypočujte si, prečo tomu tak je.
Aké sú ideálne nádoby na kvasenie? No predsa poháre! Viac sa dozviete v treťom dieli tohto kurzu.
Zoznámte sa s tromi najčastejšími omylmi či chybami ohľadom kvasenia.
V tomto dieli si predstavíme suroviny, ktoré budete na kyslú kapustu potrebovať.
Prehliadka kuchynského náčinia, ktoré sa vám bude hodiť na kvasenie kapusty.
Krájanie a krúženie kapusty detailne a na vlastné oči.
Koľko dávať soli na konkrétne množstvo zeleniny? To sa dozviete v deviatom dieli tohto kurzu.
Po krájaní je čas na stláčanie kapusty.
Ako kapusta do pohára natlačiť? Poďme na to!
Kapusta je potrebné zaťažiť, aby sme sa vyhli plesni. V tomto dieli si ukážeme, ako na to.
Zaujíma vás, ako prebieha fermentačný proces? Pozrite sa na tento diel.
Nie ste si istí, ako spoznať, že vaša kapusta je hotová? Poďte tomu prísť na kĺb.
V pätnástom dieli tohto kurzu sa pozrieme na tému hygieny. Pri kvasení a odoberaní kapusty je totiž hygiena veľmi dôležitá.
Kapustu nemusíte pripravovať len s rascou, dá sa s ňou krásne hrať. V tejto časti kurzu sa dozviete, s čím môžete kapustu kombinovať a aké sú obľúbené kapustové kombinácie.
Rozprávanie o varení s kyslou kapustou a tri obľúbené recepty na stiahnutie.
V poslednom dieli kurzu sa s vami rozlúčim a pozviem vás na ďalšie živé aj online akcie. Tu si tiež môžete stiahnuť skriptá ku kurzu. Veľa šťastia!
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Denisa Šimlová - zbieračka a kráľovná kvasenia
1 kurz
Volám sa Denisa Šimlová. Som kráľovná kvasenia a vášnivá zberačka jedlých darov prírody. Verím v naozajstné domáce jedlo, nekonečnú prírodnú hojnosť a malé krôčiky k sebestačnosti.
Z rodnej Prahy sme sa s rodinou odsťahovali do roubenky na Kokořínsku, kde neustále skúmam, čo všetko jedlého a liečivého u nás rastie a ako to môžeme tradičnými i modernými spôsobmi spracovávať.
S radosťou, ľahkosťou a neutíchajúcim nadšením o tom píšem ako „Divoženka v kuchyni“ na svojom webe, v divoženkovskom zpravodaji, na Facebooku i Instagrame. Organizujem živé a on-line kurzy kvasenia a jedlé a hubové prechádzky.
Milan Novotný
14. 12. 2024
Dobrý kurs. Jsem úplný začátečník v tomto odvětví. Chci se dále zajímat o tuto techniku. Zejména ,že je to prospěšné pro naše tělo a pestrost ve výživě. Děkuji.
Kurzy pro radost
Dobrý den, Milane,
děkujeme Vám za Vaše krásné hodnocení a pět hvězdiček! 😊 Jsme rádi, že Vás kurz zaujal a inspiroval k dalšímu zkoumání techniky kvašení. Je skvělé, že chcete rozšířit své znalosti – fermentovaná zelenina je nejen chutná, ale i velmi zdravá a skvělý doplněk stravy.
Přejeme Vám hodně úspěchů při kvašení a radost z domácích výtvorů! Pokud budete mít další dotazy nebo se budete chtít podělit o své zkušenosti, určitě nám dejte vědět. 😊
Eva z Kurzů pro radost