Popis kurzu:
Zber jedlých kvetov, to je veľká radosť! Už len pobyt v prírode, objavovanie nových druhov rastlín aj stretávanie „starých známych“ človeka veľmi obohatí. A čo potom keď tieto svoje znalosti využijete v kuchyni as pomocou kvetov vykúzlite krásne a chutné pokrmy, ktorými prekvapíte svojich blízkych?
V kurze „Jedlé kvety alebo Príroda na tanieri“ zistíte, koľko druhov kvetov si môžete pridať do svojho jedla. Niektoré z nich budete poznať a možno vás prekvapia, že aj ony sa dajú jesť. Inými si rozšírite svoje botanické znalosti a dozviete sa, kde ich nájdete, či majú liečivé účinky a ako najlepšie ich pripraviť, aby ste nachystali chutné a oku lahodiace pokrmy. Zároveň vás ale lektorka Kamila Brotánková naučí, ako ich zbierať bezpečne, aby ste nemuseli mať strach zo zámeny rôznych druhov.
Čo sa v kurze naučíte:
- aké druhy rastlín majú jedlé kvety
- čo zbierať av akom ročnom období
- aké sú najväčšie benefity a dôležité zásady pri zbere rastlín
- ako jednotlivé kvety pripravovať v kuchyni, aby ste si na nich čo najviac pochutnali
- ako sa vyhnúť zámene jedlých rastlín s nejedlými druhmi
- akým rastlinám sa úplne vyhnúť
- ako podľa videonávodu pripraviť niekoľko kvetinových pokrmov
- aké liečivé účinky majú niektoré z rastlín a ako ich používať
- ako s jedlými kvetmi začínať alebo ako ich podávať ľuďom, ktorí ich zatiaľ neskúsili
- ako sa vybaviť na zber kvetov
- na čo dať pozor pri zbere kvetov u detí
Zber jedlých kvetov je krásnym spôsobom, ako sa naladiť na prírodu a objaviť jej skryté poklady, ktoré obohatia váš jedálniček. Prináša do kuchyne nielen farby, ale aj zaujímavé chute, ktorými potešíte rodinu aj priateľov. Zároveň jedlé kvety ponúkajú pestrú škálu vitamínov a liečivých účinkov, ktoré môžu podporiť vaše zdravie.
(zobraziť celý popis kurzu)
Zber jedlých kvetov je skvelou možnosťou, ako byť v jedle čiastočne sebestačný a pridať do svojich pokrmov kúzlo prírody. Predovšetkým je to ale radostné spestrenie života, možnosť, ako sa priblížiť prírode a jej kráse i múdrosti. Stretnete sa tu s kvetmi na záhrade, na lúke alebo v lese, ale aj s kríkmi a so stromami, ktoré majú jedlé kvety.
Naučte sa poznávať viac ako 70 druhov kvetov, ktoré ozdobia váš tanier a potešia oko aj chuťové bunky.
Lekcie kurzu:
Najväčšie benefity zberu a konzumácie jedlých rastlín. Dozviete sa, ako nám zber rastlín môže pomôcť k duševnej pohode aj k zdravému a vyváženému tanieru.
V tomto diele si povieme dôležité pravidlá týkajúce sa zberu rastlín, aby to bolo v súlade s prírodou aj s naším zdravím. Dozviete sa, ktorým miestam sa vyhnúť, aby nás konzumácia rastlín nepríjemne neprekvapila, a tiež si zdôrazníme, aké je dôležité myslieť nielen na náš úžitok, ale aj na miesto, v ktorom sa pohybujeme.
Videorecept, podľa ktorého si ľahko pripravíte vynikajúci orgovánový čaj, ktorý robím každým rokom. Jeho jemne sladkastá a zaujímavá chuť prekvapí nejedného hosťa. Na jeho prípravu sa používa oxidácia (fermentácia), ktorá je veľmi jednoduchá, a je možné ju využiť aj pri príprave iných kvetinových čajov.
V tomto diele si povieme niekoľko dôležitých tipov, aby vás jedlé kvety neodradili hneď na začiatku. Povieme si tiež, ako ich ponúkať deťom alebo ľuďom, ktorí zatiaľ kvitnú na tanieri neskúsili.
Čo všetko sa nám môže hodiť, keď ideme na menšiu či väčšiu prechádzku prírodou? Zákony schválnosti fungujú dokonale, preto je lepšie byť vybavený, aby sa nám nestalo, že keď pôjdeme len s holými rukami, stretneme najviac zaujímavých rastlín na zber.
V tomto diele sa pozrieme na jedlé kvitnúce rastliny skorej jari. Nájdeme tú smotánku, violku, sirôtky a ďalšie.
Máme tu ďalšie jedlé kvety skorej jari, tentoraz to bude prvosienka, hluchavka, jabloň a ďalšie.
V ďalšom dieli si predstavíme kvety neskorej jari. Nájdeme medzi nimi rozrazil, chren, polpenec a ďalšie rastliny.
K neskorej jari patrí aj orgován alebo napríklad agát.
Čo môžeme nájsť začiatkom leta? Napríklad ružu, margarétu a ďalšie rastliny.
Ďalej nás čakajú túžobník, levanduľa, pakosť a ďalšie.
V tomto diele sa budeme rozprávať o rastlinách kvitnúcich v neskorom lete. Povieme si napríklad o pupalke, bohyške alebo denivke, ale aj o ďalších kvetoch.
Ďalšie, ktoré môžeme v neskorom lete objaviť, sú napríklad juka, topoľovka alebo dobromyseľ.
V pätnástom dieli si predstavíme jedlé kvety, ktoré kvitnú ešte na jeseň alebo až do zamrazu. Povieme si o slnečnici, georgíne a ďalších jedlých kráskach.
Jedlé kvety nám môžu ozvláštniť rôzne pokrmy – záleží na ich vlastnostiach. Povieme si, na aké spôsoby môžete jedlé kvety v kuchyni pripravovať.
Ako sa dajú využiť rastliny s jedlými kvetmi na podporu nášho zdravia? Niektoré byliny v malom množstve pomáhajú, ale vo väčšom môžu uškodiť. Ktoré skupiny ľudí by si mali dať na tieto byliny obzvlášť pozor? O tom si povieme v tomto dieli.
V tomto diele si povieme o tom, ako zbierať jedlé kvety bezpečne, aby sme sa nevystavili riziku otravy. Tiež zistíme, ako učiť deti rozlišovať jedlé a jedovaté druhy rastlín.
Aké jedovaté druhy rastlín môžeme u nás stretnúť a prečo je dobré ich poznať?
Kvety v cestíčku, to je tempúra. A ako pripraviť toto lahodné jedlo z margaréty, ďateliny, bazy čiernej alebo napríklad z túžobníka? Ukážeme si, ako vytvoriť tempúru – pokrm, ktorý si zamilujú aj ľudia, ktorí skúšajú jesť rastliny po prvýkrát.
Kvetinové maslo alebo nátierka, to je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako využiť kvety v kuchyni. Zároveň ide o veľmi efektné jedlo napríklad na oslavách.
Agar je skvelou možnosťou, ako za pomoci ovocia a jedlých kvetov vytvoriť krásny dezert. Poďme si ho podľa videoreceptu vyskúšať spoločne.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Kamila Brotánková - lektorka kurzov o jedlej záhrade a zdravej kuchyni
1 kurz
Každý má tie svoje milé miesta, kde sa cíti dobre a doma. Tie moje milé miesta sú na lúkach, v lesoch, na záhrade, ale aj v našej kuchyni alebo v ateliéri. Najlepšie mi je, keď môžem rukami pohladkať kôru dubov, vnímať farby a tvary kvetov, cítiť vôňu hlíny... A môj pobyt v prírode ma inšpiruje k tomu, aby som vytvorila to, čo nám potom doma chutná, čo poteší jazyk i oči.
Rada s prírodou spolupracujem. Snažím sa, aby môj pobyt v nej nezatěžoval, naopak, snažím sa ju podporiť. A tak sázím medonosné rastliny, vytváram vo svojej prírodnej záhrade vhodné podmienky pre život rastlinám i zvieratám. To, čo nám príroda daruje, potom vo svojej kuchyni pridávam do jedla tak, aby to bolo ku zdraviu a dobrej chuti aj pre moju rodinu.
Som vďačná za možnosť predávať teraz tieto svoje skúsenosti aj vám. Kiež vám môj kurz o jedlých kvetoch prinesie veľa radosti!
Kamila
PS: Na FB a IG ma nájdete pod menom Tvorím s krajinou.
Zdena Čermáková
3. 1. 2025
Vše je perfektně vysvětleno, už se těsím, až recepty vyzkouším.
Kamila Brotánková
Mockrát děkuji za milý komentář, Zdenko. Přeji Vám hodně radosti s jedlým kvítím!