Povoľte cookies a užívajte si naše stránky tak, ako ste zvyknutí

Aby ste na webe Kurzy pre radosť ľahko našli to, čo hľadáte, a nezobrazovali sa vám reklamy, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies.

Cookies sú malé súbory, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači. Vďaka nim vás na našom webe spoznáme a môžeme vám tak webové stránky zobraziť presne podľa vašich preferencií. Prehliadanie našich stránok potom pre vás bude príjemnejšie a jednoduchšie.

Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ všechny cookies jednoduše povolíte. Pokud volitelné cookies povolit nechcete, klikněte na „Odmítnout vše“. Přehled cookies a podmínky jejich užívání si můžete přečíst tu.

Nastavenia


 MENU

Veľký kurz hubárčenia

Vo Veľkom kurze hubárčenie preniknete do tajov mykológie a posuniete svoje hubárčenie o niekoľko poschodí vyššie.

4,7 5
(35 hodnotení)
  5 816 účastníkov

Prehrať lekcie ZADARMO

Vložte svoj e-mail

— alebo —

  • Kurz obsahuje 6 lekcií zadarmo
  • Doživotný prístup k lekciám
  • Certifikát o absolvovaní kurzu

Popis kurzu:

Veľký kurz hubárčenia poteší ako hubárov začiatočníkov, tak skúsených hubárov. Tento kurz mykológie vám napovie, ako zbierať huby, aké jedlé hríby nájdete v našich lesoch, ako určiť nejedlé hríby, ako spoznať jedovaté huby, aké znaky vám pomôžu v rozpoznávaní húb a tiež ako vybrať dobrý atlas húb.

Hubárčenie je v našej krajine veľmi rozšírené, a tak tento mykologický kurz môžete darčekovým poukazom venovať ako darček, ktorý určite poteší každého milovníka húb.

V kurze sa naučíte:

  • ako rozoznať jedovaté a jedlé huby
  • do akých lesov chodiť zbierať rôzne druhy húb
  • ako rozpoznávať huby ako sú hríbovité, holubinky, muchotrávky a ďalšie
  • ako ukladať a spracovávať huby
  • aké huby zbierať v rôznych ročných obdobiach
  • aké jedlé huby rastú v lese na Vianoce
  • na čo sa používajú liečivé huby

Tento kurz hríby nenájde, ale naučí vás, do akého lesa na nich vyraziť a ako spoznať hríby pravákov od nejedlých alebo dokonca jedovatých hríbov. Mykológ Zdeněk Hájek s nami kurz hubárčenia nakrúcal niekoľko mesiacov a vznikol tak najväčší a najobsiahlejší kurz mykológie v našej krajine. (zobraziť celý popis kurzu)

Veľký kurz hubárčenia s mykológom Zdeňkom Hájkom sa stane vašim sprievodcom pri zbieraní, poznávaní a určovaní húb.

Lekcie kurzu:

Ako zbierať huby na jar? Pozrieme sa do mestského parku a kurz mykológie nám otvorí výborná huba, sírovec žltooranžový.

2
Liečivé huby
05:15
05:15

V rozpoznávaní húb sa vám bude určite hodiť aj zručnosť spoznať liečivé huby. Dozviete sa napríklad, že kráľovská huba Reishi, ktorá sa predáva v lekárňach, je leskokôrka lesklá alebo ganoderma lucidum. Mykológ Zdeněk Hájek vás naučí, ako v lese nájsť a spoznať nielen lesklokôrovku, ale aj ďalšie liečivé huby, ako je napríklad hliva ustricová.

3
Májovka
04:20
04:20

V tomto diele kurzu hubárčenia sa naučíte, ako vyzerá jarná huba májovka. Ako túto špongiu spoznať a kde ju hľadať. Čírovka májovka je vynikajúca jedlá huba z čeľade čurovkovitých a každý hubársky košík bude plesať radosťou, keď sa v ňom májovka objaví.

4
Choroš
03:10
03:10

Choroš je rod húb, ktorý stojí za poznanie. Choroše existujú stovky druhov. Aké druhy chorošov u nás rastú, kde ich nájsť a na čo sa hodia, to sa dozviete v tomto dieli. Z choroša sa tiež vyrábajú klobúky a presne taký klobúk má v tomto dieli mykológ Zdeněk na hlave. Troudnatec kopytovitý je choroš, ktorý sa hodí práve na výrobu klobúkov a práve týmto chorošom otvára hubár Zdeněk tento diel mykologického kurzu.

5
Pečiare
04:04
04:04

Ľudia im často hovoria šampiňóny, aj keď je to pečiarka. Kedy im hovoriť šampiňóny a kedy pečiarky? Aké druhy sú jedlé a aké nie? Existujú nejedlé alebo jedovaté druhy pečiarok? Kde ich nájsť? Na tieto otázky vám prinesie odpovede práve tento diel hubárskeho kurzu.

7
Jarné huby
07:28
07:28

Aké huby zbierať na jar? Kam chodiť na jarné huby? Predstavíme si niekoľko druhov jarných húb, ako je napríklad májovka, závojenka alebo špička obyčajná. Dozviete sa tak, že závojenka jarná síce nie je smrteľne jedovatá, ale môže vyvolať veľké zdravotné problémy. Hneď v úvode vám Zdeněk ukáže skvelý atlas húb, ktorý určite nájdete v antikvariáte a tiež hubársku encyklopédiu, ktorá je užitočným hubárskym sprievodcom.

8
Letné huby
29:36
29:36

Leto už je pre hubárov oveľa zaujímavejšie obdobie, pretože rastú desiatky druhov húb, ktoré môžeme zbierať ako na sušenie, na mrazenie, tak aj na priamu konzumáciu. Mnohí z nich určite poznáte. Muchotrávka ružovka je skvelá huba. Muchotrávka šedivka sa na zber veľmi nehodí, aj keď jedovatá nie je. Muchotrávka slamožltá je mierne jedovatá, ale v lete nájdete aj inú muchotrávku, ktorá je smrteľne jedovatá. Ako spoznať nielen muchotrávky, ale aj ďalšie letné huby, to sa dozviete v tomto diele.

9
Jesenné huby
07:11
07:11

Jesenné druhy húb je jedna z najzaujímavejších častí tohto hubárskeho kurzu. Či už doma máte atlas húb alebo nie, dozviete sa zaujímavé veci o zbieraní húb na jeseň. Napríklad to, že nie je václavka ako václavka. Táto skvelá huba na nakladanie sa na jeseň objavuje v niekoľkých druhoch. Asi najznámejšia je václavka obyčajná a václavka smreková. Niektoré václavky sú za surova jedovaté. Ako václavky spracovať a aké ďalšie huby zbierať na jeseň, to sa dozviete v tomto dieli.

10
Zimné huby
04:41
04:41

Aké huby zbierať v zime? Aj hubár začiatočník sa podľa toho tohto návodu naučí, aké huby sa dajú v zime zbierať a ako si pochutnať na hubách aj na Vianoce. Viete o tom, že predtým boli huby súčasťou štedrovečerného stola? Počuli ste niekedy o hubách ako peniazovka sametonohá, ktorá rastie v trsoch a je pokrytá slizom, ktorý ju chráni proti mrazu? Na túto špongiu chodí mykológ Zdeněk na Štedrý deň a robí z nej typické vianočné pokrmy ako je hubový kuba alebo hubník. Hliva holubia, hliva ustricovitá alebo kržatka zimná, to sú ďalšie zimné huby, ktoré si predstavíme v tomto diele hubárskeho kurzu.

Traduje sa, že čím viac vody, tým lepšie huby rastú. Je to ale trochu inak. Mykológ Zdeněk Hájek a jeho hubársky kurz je niečo iné ako atlas húb. Kurz mykológie vám prináša nielen poznávanie húb, ale tiež sa v ňom dozviete, čo všetko ovplyvňuje rast húb a ako spoznať obdobie, kedy huby rastú a kedy nie.

Traduje sa medzi hubármi, že keď budeme odrezávať huby nožom, tak zvyšok zahnije a podhubie odumrie. Máme huby vykrútiť alebo odrezať aj s nohou alebo odrezávať iba klobúčiky? Zbierame hríby rovnako ako iné druhy húb? Máme zbierať iba dospelé huby alebo môžeme zbierať aj mladých? Môže nesprávny zber húb narušiť ich rozmnožovanie? Ako a kedy sa uvoľňujú výtrusy z húb? Odpovede na všetky tieto otázky nájdete v tomto dieli mykologického kurzu.

Ako zbierať huby a do čoho ich ukladať pri zbere? Čo je druhotná otrava z húb a ako vzniká? Môžu sa huby zbierať do igelitovej tašky? Ako vybrať správny košík na zber húb? Môže byť druhotná otrava hubami nebezpečnejšia ako otrava konzumáciou jedovatej huby? Rozpoznávanie húb je užitočnou zručnosťou, ale dôležité je tiež vedieť huby správne ukladať. V tomto diele hubárskeho kurzu sa dozviete, ako na to.

Ako sa zachovať, keď už nastane otrava po požití húb? Najlepšie je samozrejme predísť tomu tým, že budeme zbierať iba tie druhy, ktoré bezpečne spoznáme. Keď už sa niekto otrávi hubami, mal by tomu venovať pozornosť a postupovať podľa rád mykológa Zdeňka. V tomto dieli mykologického kurzu sa dozviete, ako pri otrave hubami postupovať.

Prvotným rozdelením môžeme huby rozdeliť do dvoch skupín. Tou prvou skupinou sú huby vrecká a tou druhou huby stopkovýtrusé. Pozrieme sa aj na ďalšie spôsoby rozdelenia húb. Určite viete o tom, že niektoré huby sa kamarátia s niektorými druhmi drevín. Napríklad kĺzky nájdeme hlavne v smrekovcových porastoch. Mykológ Zdeněk vám tiež vysvetlí pojmy, ktoré už ste určite niekedy počuli. Hríbovité huby. Bedlovité. Lupinaté. Mykorhízne. K hubárskym zručnostiam patrí aj porozumenie tomu, ako huby rozdeľovať. A presne to sa naučíte v tomto diele hubárskeho kurzu.

Huby môžeme rozdeliť aj podľa toho, kde sa im tvoria výtrusy. Najväčšia skupina sú hríbovité huby, pri ktorých sa tvoria výtrusy na spodu klobúka na rúrkach. Ľudovo sa tomu hovorí všelijako, ale správne sú to rúrky. Huby sa tiež rozdeľujú podľa farby výtrusov. Keď dáte špongiu cez noc do pohára a pod ním dáte papier, tak zistíte, akú farbu majú výtrusy. Je to veľmi dôležitý rozlišovací znak. Pozrite sa na tento diel mykologického kurzu a naučte sa poznávať huby podľa výtrusov.

Najznámejšou a najzaujímavejšou skupinou sú pre hubárov hríbovité huby a zvlášť samotné hríby. Na začiatku je ideálne zamerať sa na takzvaných pravákov. To sú hríby, ktoré po rozkrojení nemodrajú, nečervenajú, skrátka sú čisto biele. Z týchto hríbov sú najznámejšie hríb smrekový a hríb dubový. Mykorhizou sa viažu k dubom ak smrkom. Okrem týchto jedlých a výborných hríbov a máme aj iné druhy hríbov, z ktorých niektoré sú nejedlé, jedovaté aj prudko jedovaté. Tento kurz hríby predstavuje takým spôsobom, že pri ich zbere nemôžete urobiť chybu.

18
Holubinky
06:11
06:11

Holubinky sú zaujímavou skupinou húb. V Českej republike ich rastie viac ako 100 druhov. Medzi holubinkami nájdete druhy jedlé, nejedlé a dva druhy sú mierne jedovaté. Holubinky majú tú zvláštnu vlastnosť, že sa dajú určovať podľa chuti. Musíme však poznať, že skutočne ide o holubinku. A ako to spoznáme? Existuje jeden spôsob, s ktorým vás mykológ Zdeněk zoznámi v tomto diele hubárskeho kurzu.

19
Muchotrávky
07:00
07:00

Existujú jedlé druhy muchotrávok, ale aj nejedlé, nevábne chuti, jedovaté a dokonca aj smrteľne jedovaté. Najobľúbenejším druhom a najskôr sa objavujúcim je muchotrávka ružovka, ľudovo zvaná masák. Tá sa pozná veľmi dobre podľa toho, že ako na požercoch, tak po pokrčení ružoví a ružovo sa jej sfarbuje aj klobúk. V tomto dieli mykologického kurzu sa tiež dozviete, kde sa vzal jej názov a prečo sa muchotrávka volá muchotrávka.

20
Peniazovka
01:19
01:19

Peniazovka dubová je malá jarná huba, ktorú nachádzame vo veľkosti 2 až 4 centimetre. V tomto dieli mykologického kurzu sa dozviete, ako ju spoznať, a tiež sa spoločne s hubárom Zdeňkom pozriete, ako vyzerá typické miesto, kde peniazovky rastú. Tentokrát je dokonca veľmi viditeľný čarokruh, v ktorom budeme huby zbierať.

V tomto diele budeme so Zdeňkom zbierať chorošovitú špongiu, ktorá rastie v Borskom parku na suchej ležiacej vŕbe. Rovnako ako sírovec je aj táto huba v mladosti jedlá. Naučte sa spoznávať choroš šupinatý a staňte sa skúsenejším hubárom!

22
Kačička
02:25
02:25

Pri pátraní po májovkách sme náhodou v hustom krovinatom poraste narazili na zaujímavý druh kačičky. Obvykle poznajú hubári kačičku českú, čo je huba podobná smržom. Kačička sa od smrža pozná tak, že má klobúk prirastený iba k vrcholu trene. My sme s kamerou objavili ale iný druh kačičky a tú vám aj v tomto dieli predstavíme. Kačička náprstkovitá sa vyskytuje v teplých krajoch au nás je jej výskyt veľmi vzácny.

S kamerou sme objavili skupinku závojeniek. V tomto prípade je to závojenka plotná, niekedy tiež označovaná ako závojenka náspová alebo závojenka hlohová, pretože ju často nájdeme pod hlohom. A práve pod hlohom sme s mykológom Zdeňkom túto závojenku našli. Závojenka má ružové výtrusy a nemôžeme si ju vďaka tomu pomýliť s májovkou. Závojenka platná je jarná huba a rozhodne stojí za to, naučiť sa túto špongiu spoznávať.

Najpríťažlivejšou skupinou sú pre hubárov huby jedlé. To sú huby, ktoré môžeme bez obáv konzumovať a spracovávať bez toho, aby nám hrozili žalúdočné, črevné alebo zažívacie ťažkosti. Samotnú skupinu jedlých húb môžeme rozdeliť na huby dobré jedlé, jedlé a menej kvalitné. Ďalšou skupinou sú huby nejedlé. To sú huby, ktoré nie sú jedovaté, ale ich chuť je nevábna. V tomto diele hubárskeho kurzu sa pozrieme aj na huby jedovaté a smrteľne jedovaté.

Existuje niekoľko jedovatých dvojníkov, ktoré sa od seba odlišujú niekoľkými znakmi. Tieto znaky nás naučí hubár Zdeněk poznávať a na konkrétnych ukážkach húb nám ukáže, ako sa v nich vyznať. Pozrieme sa napríklad na pečiarku zápašnú, ktorá sa podobá pečiarke ovčej. Pozrieme sa tiež, ako rozoznať záhradnú bedľu a bedla červenajúcu. Väčšina ľudí netuší, že aj bedlá môžu byť jedovaté

Medzi naše najjedovatejšie huby sa predtým radila muchotrávka zelená a jej zbielené variety, prípadne muchotrávky jazlivá. Otrava sa prejavuje po dvoch až šiestich hodinách, kedy už má človek poškodenú pečeň a obličky, často už nevratne, ale napriek tomu sa dá ešte zachrániť, keď sa dostane včas do odbornej lekárskej starostlivosti. Neskôr sa zistilo, že ďaleko nebezpečnejšie otravy spôsobuje pavučinec skvelý alebo pavučinec plyšový. Ako sa vyznať v jedovatých hubách vás mykológ Zdeněk Hájek naučí v tomto diele hubárskeho kurzu.

Niektoré druhy teplomilných húb nachádzame v južnejšie položených častiach našej krajiny, napríklad na Južnej Morave alebo aj v iných teplých lokalitách a na vápencoch. V súvislosti s otepľovaním planéty sa u nás začali objavovať aj huby, ktoré u nás predtým nerástli. Jedným z typických predstaviteľov exotickej huby je pečiarka žíhaná. V tomto dieli mykologického kurzu sa pozrieme aj na celý rad ďalších vzácnych a exotických húb, ktoré v atlase húb nenájdete.

Labužníkmi veľmi vyhľadávaná huba je ucho Judášovo. Je to huba, ktorú, keď neprší, tak ani nenájdeme. Akonáhle sa objaví jemné a dlhotrvajúce dažde, tak sa táto huba "oživí" a je vidieť. Môžeme ju nájsť hlavne na polozaschnutých vetvách bazy čiernej, ale niekedy ju nájdeme aj na vetvách brezových. Je to vynikajúca huba, ktorá je chrupavková a môžeme ju napríklad pridávať do šalátov.

Veľmi vzácna huba z okruhu bruchatkovitých húb je škárka hviezdicovitá. Väčšinou rastie na pastvinách, kde sa pasie dobytok. Táto krásna huba určite poteší oko každého hubára.

Táto krásna hnedá huba sa u nás v posledných rokoch dobre množí, ale lesníci ju veľmi radi nemajú. Mykológ Zdeněk Hájek vám v tomto diele hubárskeho kurzu vysvetlí, prečo lesníci nemajú túto špongiu radi.

Zvláštnou skupinou sú huby, ktoré vyrastajú takzvane z vajíčka. Najskôr vyrastie vajíčko, ktoré neskôr pukne a vyrastie z neho nožička, ktorej sa odborne hovorí nosič. V tomto diele vám Zdeněk predstaví jednu vzácnu špongiu tohto typu, psivku. Volá sa psívka Ravenelova.

32
Leskokôrka
02:02
02:02

Leskokôrka je huba s liečivými účinkami, ktorá sa predáva veľa v Japonsku, ale teraz sa predáva už aj u nás. Jej obchodný názov je Reishi av tomto diele mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže tri druhy leskokôrky.

Prášivky sú biele okrúhle huby, ktoré sa objavujú medzi prvými jarnými hubami. Prášivka čierna, prášivka šedivá alebo prášivka maličká, to sú huby, ktoré nám Zdeněk ukáže. Pýchavka sa píše s tvrdým "y". Správne teda „pýchavka“ a nie „pichavka“. Jej názov je to tiež odvodený od slova, ktoré sa už v češtine nepoužíva, a to „pýchať“, čo znamenalo „fúkať“. A čo má pýchavka spoločné s fúkaním, to už sa dozviete vo videu od mykológa Zdeňka. Rozpoznávanie húb pre vás bude po zhliadnutí tohto dielu hubárskeho kurzu zase o niečo jednoduchšie.

34
Polničky
01:32
01:32

Jedným z prvých letných húb sú poľničky. Máme niekoľko druhov týchto húb, ako napríklad poľnička raná, poľnička natvrdnutá alebo poľnička pologuľovitá. V tomto diele mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže, kde poľničky hľadať a ako ich spoznať.

35
Peniazovky
04:44
04:44

Peniazovky sú veľmi obsiahly rod. Môžeme nájsť peniazovku šnúrkovú, to je maličká huba, ktorá rastie už na jar a nie je jedlá. Potom je peniazovka dubová, ktorej sa ľudovo hovorí lesná špička. Peniazovka dubová je jedlá a zbierame iba klobúčiky. V tomto dieli mykologického kurzu sa pozrieme tiež na peniazovku červenonohú a ďalšie druhy peniazoviek.

36
Podobné huby
03:02
03:02

Zaujímavé huby sú takzvané podošvné huby. To sú huby, ktoré vyrastajú ako prvé po daždi, keď predtým bolo sucho. Jedna skupina sú krehutky. Tie sú väčšinou jedlé a zbierame iba klobúky. Podobné huby sú hnojníci. Niektoré sa objavujú už niekoľko hodín po daždi. V tomto diele hubárskeho kurzu sa naučíte tieto huby spoznávať.

Táto pomerne vzácna huba sa vyznačuje tým, že rastie na suchých vetvách jedlí. Predtým sa jej hovorilo kožovka Mougeotova, podľa jej objaviteľa. V tomto dieli mykologického kurzu sa naučíte kožovku spoznávať

Zbierať huby chodíme na rôzne miesta, a keď budete vedieť, kam sa vydať v rôznych ročných obdobiach, stačí už iba strčiť do vrecka atlas húb a vyraziť do toho správneho lesa. V tomto dieli mykologického kurzu vám vám hubár Zdeněk vysvetlí, ako sa vyznať v rôznych hubárskych miestach.

Ak s hubárčením zatiaľ nemáte žiadne skúsenosti, dostanete v tomto dieli pár dobrých hubárskych rád od skúseného mykológa.

Je všeobecne známe, že väčšina hubárov chodí zbierať huby od jari do konca októbra. Huby ale rastú po celý rok. V tomto dieli mykologického kurzu vám hubár Zdeněk povie, kedy aké huby rastú.

Existuje celý rad mýtov o hubách. Napríklad to, že huby by sa na druhý deň po uvarení už nemali ohrievať, pretože sú potom jedovaté. Keď vezmeme striebornú lyžičku a ponoríme ju do odvaru z jedovatých húb, lyžička sčernie. Hubárskych mýtov je celý rad a mykológ Zdeněk vám v tomto diele hubárskeho kurzu povie, ako to s hubárskymi mýtmi naozaj je.

V Českej republike je to celkom jednoduché. Z lesa si môžeme odniesť ľubovoľné množstvo húb, a to aj opakovane. V iných krajinách ale platia rôzne pravidlá. Niekde sa napríklad smie do lesa iba nepárnych alebo párnych dňoch, niekde je zber obmedzený na dva kilogramy na osobu av niektorých krajinách sa huby nesmú zbierať vôbec. V tomto dieli mykologického kurzu vám hubár Zdeněk povie, aké sú rôzne obmedzenia zberu húb v zahraničí.

43
Sušenie húb
03:41
03:41

Jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania húb je sušenie. Je lepšie sušiť huby v sušičke, na site alebo v rúre? Viete o tom, že huby môžu byť pri správnom sušení zdrojom vitamínu D, ktorý je pre naše telo dôležitý hlavne v zimných mesiacoch? Ako správne sušiť huby vám vysvetlí mykológ Zdeněk v tomto diele hubárskeho kurzu.

Obľúbený spôsob spracovania húb pre neskoršiu konzumáciu je ich zamrazovanie do mikrotenových vrecúšok. Je lepšie zmraziť huby surové alebo podusené? Ako dlho vydržia huby v mrazničke? Na tieto otázky vám odpovie hubár Zdeněk v tomto dieli mykologického kurzu.

Je niekoľko druhov húb, ktoré môžeme úspešne pestovať doma. Najčastejšie sa doma pestujú šampiňóny. Stačí si zaobstarať správny naočkovaný substrát a správne sa o neho starať. Okrem šampiňónov môžeme doma pestovať aj iné druhy húb, ako je napríklad hliva ustricovitá. Keď sa nám podarí, môžeme z jednej sadby zožať aj niekoľko kilogramov húb. Ako začať s domácim pestovaním húb vám v tomto diele hubárskeho kurzu povie mykológ Zdeněk Hájek.

Huby, ktoré bezpečne spoznáme, môžeme zbierať sami. Keď si nie sme istí, pomôže nám atlas húb. S určením niektorých húb nám pomôže aj tento hubársky kurz. Na koho sa ale obrátiť, keď si s určením huby nedokážeme poradiť sami? To sa dozviete v tomto dieli mykologického kurzu od hubára Zdeňka.

Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.

Hodnotenie a komentáre:

Pre pridanie hodnotenia je nutné prihlásiť sa

Profilová fotografia

Simona Novotná

28. 4. 2025

Kurz vypadá velice lákavě a určitě splní vše, co nabízí. Každopádně si myslím, že za velký houbařský kurz se vyplatí utratit peníze

Profilová fotografia

Blanka K.

24. 2. 2025

Pro mě je kurz přínosný, dozvěděla jsem se nove věci, pan Hájek je velký znalec. Plus pro mě je, že je z Plzně a já nedaleko od ní, takže se ráda zúčastnim některé výstavy. Jen
bych ještě ocenila u některých hub více poznatelných znaků. Také by nebylo od věci rozšíření kurzu vzhledem k velkému množství druhů hub😊

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Dobrý den, Blanko! Děkujeme za Vaše pěkné hodnocení Velkého kurzu…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Zdena Čermáková

5. 1. 2025

Moc pěkný kurz, sleduji ho pořád dokola. Je zde spousta informací, vše je perfektně vysvětleno a ukázáno.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Zdravíme Vás, Zdeno, děkujeme Vám za krásné hodnocení a pět…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Hana Švejdová

29. 4. 2024

Dobrý večer. A máme tady jaro - a houby už také začínají růst. Před několika dny mně dokonce přišla poštou objednaná sadba hub - Březák s červenou hlavou jako má osikový - ale ten má tmavší nožičku a tak je hezčí. Pod břízou je se světlou. Kdysi jsem měla objednané stejným způsobem i ryzce - a opravdu vyrostly. O léčivých houbách máme i jeden semestr Virtuální Univerzity třetího věku.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme vám, Hano, za vašich pět hvězdiček k našemu "Velkému kurzu…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

René Houdek

16. 3. 2024

Super.

Profilová fotografia

Pavel Zitek

26. 2. 2024

...skvělý kurz s úžasným lektorem, který zná nejen teorii, ale hlavně má praktické zkušenosti. Pouštím si stále dokola...:-)vzhledem k tomu kolik je druhů hub uvítal bych i případné rozšíření či pokračování....

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme vám, Pavle, za vaše skvělé hodnocení 5 hvězdiček a jsme…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Josef Zlámal

26. 2. 2024

Je velmi dobré mít podporu pro správné rozeznávání druhů hub. Veškeré rady o houbách jsou velmi cenné pro zájemce o houbaření. Není totiž snadné se vyznat v tak nepřeberném množství hub které u nás rostou. Je nutné je určovat přesně.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Dobrý den, Josefe! Velmi si vážíme vašeho hodnocení 5 hvězdiček a…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Jaroslav Kovář

26. 2. 2024

Tento houbařský kurz je skvělý způsob, jak se naučit rozpoznávat různé druhy hub a zlepšit své dovednosti při sbírání a zpracování hub. Doporučuji všem houbařům, bez ohledu na jejich úroveň znalostí.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme vám, Jaroslave, za vašich 5 hvězdiček a za vaši pozitivní…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Pavel Vrzáček

19. 2. 2024

Myslím, že již dnes sbírám dost hub, které "běžný" houbař nechává v lese. Díky tomuto kurzu se mi podařilo rozšířit okruh hub o další, které mohu sbírat i jindy než v klasické houbařské sezóně. Včera (18.2.) jsem inspirován kurzem vyrazil do nedalekého černobezového hájku a hned na prvním kmeni jsem našel jidášovo ucho. Následně pak ještě pár hojně porostlých soušek. Tak můžu na houby i v únoru. Hurá. PS: Nižší hodnocení jsem dal proto, že by mi vyhovovalo více strukturované rozdělení kurzu.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme vám, Pavle, za vaše 4 hvězdičky a za vaši zpětnou vazbu k…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Jiří Antoš

14. 2. 2024

Kurz je vhodný pro začátečníky, mírně pokročilé a své si může najít i leckterý zkušenější houbař. Kdo hodlá poznávat a zajímat se o houby, může kurz v klidu absolvovat.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme vám, Jiří, za vaše hodnocení 4 hvězdičky a za vaše pozitivní…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Iveta Vodičková

7. 2. 2024

Zdravím. Tento kurz jsem uz koupila 2x jako dárek a nyní jsem si ho nadělila i sobě a začala ho procházet. Mám z něj velkou radost. Líbí se mi moc povídání pana Hájka a už teď jsem natěšená nejen na další lekce, jsem teprve u jarních hub, ale i na v procházku lesem s novými znalostmi. Vždycky jsem se bála i jen pomyslet na to, že bych chtěla sbírat májovky, protože jsem moc nevěděla, jak bych je mohla odlišit od závojenky. Teď už se těším, až nějaké v květnu najdu, jak je budu rozkrajovat a nejdřív vyfouknu a pak budu čichat k moučné vůni:-D. Opravdu děkuji za tento kurz a srdečně zdravím všechny milovníky lesa a houbaření, celý tým Kurzů pro radost a zvlášť pana Hájka. Iveta

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Zdravíme vás, Iveto, velké díky za vaši nádhernou zpětnou vazbu a 5…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Kristýna Sliwková

15. 12. 2023

Celá naše rodina má ráda houby. Ale do pořízení tohoto kurzu jsme sbírali pouze, jak my jsme říkali - pravé hříbky a z těch lupenatých pouze bedlu, kterou jsme bezpečně poznali. S tímto kurzem jsme sortiment hub podstatně rozšířili. Sice se ještě v lese nad každým úlovkem dohadujeme, ale je velký rozdíl, když vám někdo názorně vysvětlí a ukáže na co si dát pozor, oproti pouhé fotce v appce telefonu. Díky moc za tento názorný a rozsáhlý kurz.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Zdravíme vás, Kristýno! Je skvělé slyšet, že náš "Velký kurz…
Zobrazit celý komentář

Profilová fotografia

Iveta Kohoutová

26. 7. 2023

Krásný kurz, pan Hájek je velký odborník. Díky němu jsem se naučila bezpečně poznávat nové houby, které jsem i skutečně objevila a uvařila. Po počáteční nedůvěře ochutnávala i má rodina.

Profilová fotografia

Milada Ptáčková

12. 6. 2023

Kurz jsem zhlédla a určitě se k němu budu vracet. Vítám sběr více druhů bez obav. Pan Hájek je zkušený houbař a jeho výklad mě oslovil. Koupě rozhodně nelituji. Ale uvítala bych více videí přímo z lesa a luk.

Profilová fotografia

Irena Kreutzerová

12. 6. 2023

V dětství jsem houby nejedla, nyní už je mám docela ráda. Na houby chodím, ale málokdy něco najdu. Pokud nemám k sobě zkušenějšího průvodce, bojím se, že seberu něco jedovatého. Bezpečně poznám pouze pár druhů hub. Obsah kurzu se mi moc líbí, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých rad a moje houbařské sebevědomí vzrostlo :-)

Profilová fotografia

Věra Hradilova

1. 5. 2023

Nový kurz o houbaření vzbudil můj zájem. Zhlédla jsem neplacenou část a cením si informací pana Hájka. Kurz je naplněný informacemi pro vášnivé houbaře. V úvodu dosti ruší hlasitá hudba.

Profilová fotografia

Kurzy pro radost

Děkujeme za hodnocení. 

Profilová fotografia

Lenka Slniečkova

30. 3. 2023

Dobrý deň ja by som chcela vedieť ako sa robí ten klobúk z huby Choroš. Viete mi povedať alebo ma navigovať kde by som sa to dozvedela? ďakujem pekne ?

Profilová fotografia

Marie Jůdová

11. 1. 2023

Kurz je velmi dobře promyšlen a připraven. Moc se mi líbí, je velmi přínosný. Těším se nové úlovky v houbařském košíků, kterých se už nebudu muset obávat.

Profilová fotografia

Martina Šteflová

8. 12. 2022

tenhle kurz je velkou výzvou, miluji houbaření, neznám však mnoho druhů hub a zajímá mě hlavně pěstování hub v domácích podmínkách

Profilová fotografia

Lenka Strnadová

14. 11. 2022

Skvělý kurz! Pan Hájek je zkušený mykolog, který vás provede světem hub, naučí rozpoznávat i méně známé druhy, upozorní na možné záměny a doporučí vhodnou literaturu. Tento kurz je můj oblíbený.

Profilová fotografia

Jana D.

26. 9. 2022

Jsem s vámi přes 2 roky a některé kurzy zakoupila. Zkoukla jsem úvod, představení plac. části i všechny části zdarma. Je vidět, že je pán odborník. Proč do placené části nepůjdu, je obava z kurzu ze studia. Řeč pana Hájka nekoresponduje s příliš hlučným a nevhodným hudebním doprovodem - nevím, co je to za zvyk nejen tady v Kurzech! Opravdu tím dehonestujete lektora a zahráváte si s trpělivostí "zákazníků". Ty hvězdičky dávám pánovi,jinak bych ještě ubrala.

Profilová fotografia

Karolína Hůlková

V kurzu se pak hudba už neobjevuje

Profilová fotografia

Jana Radostová

25. 7. 2022

Dobrý den, tento kurz mě velice zaujal, jenom ještě najít trochu času. Je to pro mě nové, zatím jsem zhlédla jedině neplacenou část, ale je opravdu zajímavě pojata!

Profilová fotografia

Zuzana Bacova

18. 5. 2022

Moc pěkný kurz, přivítala bych pokračování.

Profilová fotografia

Vít Smrčka

28. 3. 2022

Dobrý kurz, spousta zajímavých informací, mohu se věnovat mému oblíbenému koníčku i mimo běžnou sezónu - mým snem je penízovka sametonohá a sírovec žlutooranžový (:o)).
Uvítal bych u méně známých jedlých hub zároveň názornou informaci, s čím je možné si houbu splést a jak se záměně vyhnout...

Profilová fotografia

Cyril Konstantin

21. 2. 2022

Pěkně a srozumitelně o houbaření.

Profilová fotografia

LADISLAV BARTL

2. 2. 2022

Za kurz děkuji,zatím jsem si prohlédl asi polovinu příspěvků a jsem spokojený z výkladem pana lektora Zdeňka Hájka za což moc velké díky.Jsem rád ,že si můžu vylepšit znalosti o houbách a dávám pět velkých hvězdiček.Už teď se těším na novou sezónu hub.

Profilová fotografia

Eva Bilasova

1. 2. 2022

Tento kurz je niečo perfektne, pekne vysvetlene ako zbierať, kedy a ako spracovať rôzne druhy húb a hribov

Profilová fotografia

Jiří Dušek

30. 1. 2022

I když se považuji za znalce hub, dozvěděl jsem se nové věci,

Profilová fotografia

Jiřina Záluská

30. 1. 2022

Vždycky jsem se chtěla zúčastnit nějakého mykologického kurzu – houby sbírám od malička – ale repertoár mám zúžený tím, co jsem poznala od rodičů – a přidávám jen velmi pomalu. Tento kurz se mi zdá skvělý již v úvodních gratis lekcích!

Profilová fotografia

Libor Červenka

18. 1. 2022

Výstižné, přehledné. Moc se mi líbí. Struktura krátkých videí mi vyhovuje.

Profilová fotografia

Dáša Vašková

16. 1. 2022

Po zhlédnutí zatím jen několika částí, se nám kurz velice líbí a těšíme se až budeme sbírat holubinky. Ty díky kurzu začínáme objevovat a rozlišovat. Díky za kurz.

Profilová fotografia

Blanka Barais

22. 12. 2021

Už v neplacené části jsem se dozvěděla o houbách, které jsem neznala a nenapadlo by mě, že jsou jedlé. Chodím ráda na houby, ale díky kácení v okolí mi ubývá míst, kde rostou podoubáci a hříbky. Letos jsem našla jen málo houbiček. Potřebuji si rozšířit znalosti, abych z lesa vůbec nějakou houbu domů donesla.

Profilová fotografia

Michaela Vokrinkova

17. 12. 2021

Moc pěkné, ale hlavně praktické houbařské povídání. Doporučuji :-).

Profilová fotografia

Jana Lacková

15. 12. 2021

Skvelý prehľad o hubách a ich spracovaní.

Profilová fotografia

Jitka Brožová

6. 11. 2021

Dobrý den, prošla jsem si všech 46 dílů a jsem nadšená. Přestože již mám několik knih o houbách, tak jsem se zde v krátkém čase dozvěděla mnoho užitečných informací včetně dalších osobních zkušeností lektora. Kurz je tak napěchovaný užitečnými radami, že si ho budu muset ještě několikrát zopakovat, ale to nebude žádný problém, vždyť je to takové milé povídání. Ačkoli houby skoro nejím, přijdou mi hodně zajímavé. Kurz je velmi obsáhlý, lekce přitom krátké. Je to nejprogresivnější způsob učení a konečně někdo vnesl do mých neucelených znalostí nějaký pořádek. Panu Hájkovi touto cestou moc děkuji, děkuji i týmu, který se na výrobě podílel, a dalším případným zájemcům kurz moc doporučuji - je to fakt něco.

Objavte podobné kurzy

Téma: Kurzy pro seniory  ·  Kurzy pro muže  ·  Dárky pro muže  ·  Dárky pro ženy  ·  Dárky pro maminku  ·  Dárky pro kamarádku  ·  Dárky pro babičku  ·  Dárky pro přítele  ·  Dárky pro tátu  ·  Dárky pro přítelkyni

O lektorovi:

Lektor

Zdeněk Hájek - mykolog

1 kurz

Som predsedom Mykologického klubu Plzeň, ktorý spolupracuje s Centrom biológie, geovedy a envigogiky FPE ZČU v Plzni. Mykologiou sa zaoberám takmer 50 rokov. Začínal som samostudiom z literatúry, ktorá bola vtedy na našom knižnom trhu. Čoskoro som prijal členstvo v Mykologickom krúžku a čoskoro som sa stal členom Československej mykologickej spoločnosti a Československej vedeckej spoločnosti so sídlom v Prahe. Spolupracoval som a naďalej spolupracujem s profesionálnymi mykológmi v celej ČR aj na Slovensku. Zúčastnil som sa mnohých exkurzných stretnutí v najrôznejších lokalitách v bývalom ČSSR a aj po rozdelení na ČR a SR v tom pokračujem. Mnoho rokov som mapoval rast húb v okolí Plzne a som autorom publikácie „Mykoflóra území pri dolnom toku Střely“ vo Sborníku Západočeského múzea Plzeň. V tomto múzeu sú taktiež uložené četné exsikáty mých zbierok húb. Publikoval som cez desiatku odborných článkov v Českej mykologii, Mykologickom zborníku a v Mykologických listoch. Neustále sa snažím držať krok s vývojom problematiky okolo určovania húb.

Časté otázky ku kurzu:

Ak si dnes kúpim celý kurz, budem k nemu mať prístup okamžite?

Áno. Iba v prípade platby bankovým prevodom je potrebné počítať s oneskorením 1 - 3 dni. Z tohto dôvodu odporúčame úhradu kartou alebo online prevodom.

Ak si kúpim celý kurz, získam ho okamžite celý alebo sa lekcie postupne odomykajú?

V prípade kúpy kompletného kurzu získavate okamžite všetky lekcie naraz a môžete si ich prechádzať bez akéhokoľvek obmedzenia.

Môžem si kurz stiahnuť do svojho PC?

Nie, to bohužiaľ nie je možné z bezpečnostných dôvodov. Na prehliadanie lekcií kurzu je nutné pripojenie k internetu.

Koľko tento kurz obsahuje lekcií zadarmo?

Všetky naše kurzy obsahujú neplatené a platené lekcie. Tento kurz obsahuje 6 lekcií zdarma a 40 lekcií platených.

Ako funguje garancia vrátenia peňazí?

Naša 100% garancia vrátenia peňazí znamená, že ak zakúpený kurz nesplní vaše očakávania, vrátime vám vašu platbu za kurz späť. Nemusíte nám vôbec nič vysvetľovať, stačí nám napísať alebo zavolať. Túto garanciu môžete využiť do pätnástich dní od zakúpenia kurzu.

Mohlo by Vás zaujímať:

Všetky naše kurzy obsahujú neplatenú a platenú časť.

Vstup do kurzu je vždy zadarmo a nikdy nezaväzuje k nákupu.

Pri platených častiach vždy platí 100% záruka vrátenia peňazí.

Naše kurzy môžete prehrávať kedykoľvek na PC, mobile i tablete.

×

Doplňte svoje meno a priezvisko:

Preskočiť

CHCEM DAROVAŤ

darčekový poukaz

AKO POUŽIŤ

darčekový poukaz

DARČEKOVÉ POUKAZY